Z učenci 1. razreda smo na tehniškem dnevu spoznavali slovenske narodne ornamente in krasilno umetnost naših prednikov. S pomočjo šablon smo izdelali igro spomin in z ornamenti okrasili platnene vrečke, v katere smo shranili igro. Poslikali smo tudi vrečke, ki smo jih napolnili z dišečo sivko. Naše izdelke smo prodajali na novoletnem bazarju.

 

 

 

 

 

Na tehniškem dnevu smo izdelovali tudi voščilnice. Spominjale so na prave vezenine, saj smo motive upodobili s križnim vezom, kot so znale vesti naše babice. Mi pa smo uporabili papir in flomastre.

 

V okviru SPO smo spoznavali življenje ljudi nekoč, stare predmete in običaje. Najbolj nas je navdušila zibka, ki smo jo izdelali iz tršega papirja in jo poslikali, kot so bile skrinje okrašene v starih časih.

Našo pozornost so pritegnile tudi stare tržiške hiše z lepimi portali, obcestnimi kamni, firbec oknom,… Na opazovalnem sprehodu smo si jih ogledali, pri LUM pa jih izdelali iz gline. Hišice smo še obarvali in kot take so bile naše skromno darilo mamicam za njihov praznik.

 

 

 

 

Spoznali smo tudi star tržiški običaj spuščanja gregorčkov po Tržiški Bistrici. Na predvečer sv. Gregorja so nekdaj po rekli plavali peharji napolnjeni z oblanci in smolo, mi pa smo spletli lesene splave iz leskovega in vrbovega šibja, jih oblepili z oblanci in nanje pritrdili svečke. Z našimi gregorčki smo sodelovali tudi na razstavi gregorčkov v Kurnikovi hiši. Nekateri pa so zaplavali po vodi.

 

Učiteljice Ana Marija, Darka in Julijana

(Skupno 202 obiskov, današnjih obiskov 1)