S´m Tržičan, daleč poznan…

 V soboto, 11. 4. 2015, smo v okviru šolskega projekta Okolju prijazna šola organizirali Dan Zemlje. Izbrali smo si temo S’m Tržičan, daleč poznan … V lanskem šolskem letu smo raziskovali preteklost, letos pa smo ugotavljali, kaj se v Tržiču dogaja danes in kaj se nam obeta v prihodnosti. Ugotovili smo, da imamo nekaj zelo dobro delujočih podjetij, imamo znane športnike in glasbenike. Pohvalimo pa se lahko tudi s številnimi društvi, ki svoje naloge odlično opravljajo.

Med šolskim letom smo zbirali podatke, iskali črne točke in jih vnašali v zemljevid Tržiča, na prireditvi pa smo vse, kar smo ugotovili, želeli predstaviti Tržičanom. V šoli smo uredili lepo razstavo, pred šolo pa postavili stojnice, kjer smo s pomočjo gostov: Alojza Hvastnika iz Čebelarskega društva Tržič, delavnice Kosmač, Čevljarstva Brodi in Društva diabetikov Tržič predstavili njihove dejavnosti. Na eni izmed stojnic smo kuhali »piščančji ajmoht« in ga tudi poskusili. Hvala Krajevni skupnosti Sebenje, ki nam je omogočila brezplačno izposojo stojnic.

Učenci so se vključili v zanimive in raznolike delavnice, kjer so likovno in besedno ustvarjali, izdelovali gregorčke malo drugače, risali igrišča, oblikovali tržiške zmajčke iz gline, izdelovali viseče vrtove z zelišči, narisali časovni trak Tržiča, se s pomočjo Folklorne skupine Karavanke in Plesnega studia Špela naučili osnovnih plesnih korakov, poslušali zanimivo predavanje veterinarja Marka Malija z naslovom Moj pes – moja in naša odgovornost, ter predavanje dr. Kazimirja Drašlarja O dihanju malo drugače. Starejši učenci so merili elektromagnetno sevanje v šoli in ugotavljali, zakaj si Tržič zasluži pohvale. Zvedeli so tudi, kdo vse je imel rad Tržič. Na terenu so učenci odkrivali Tržič, se podali na orientacijski pohod in si pod vodstvom gospoda Jelka Grosa ogledali male hidroelektrarne na Mošeniku. Skratka, bilo je zanimivo, nadvse poučno in malo drugače kot ponavadi.

Letošnja novost so bile okrogle mize z naslovom Znani Tržičani. V šolo smo povabili tržiški glasbenici Romano Kranjčan in Sonjo Primožič, tržiškega športnika Andreja Jermana, novinarki iz Tržiča Marjeto Klemenc in Polono Bertoncelj ter ljubitelja Tržiča dr. Kazimirja Drašlarja. Učenci so z njimi poklepetali o njihovem življenju v času šolanja, o poklicni poti in drugih zanimivih rečeh. Druženje z gosti je bilo izjemno zanimivo in čas je res prehitro minil.

Dan smo zaokrožili s Pomladnim festivalom, kjer so se z glasbo in s plesom odlično predstavili naši učenci, ki v sebi skrivajo raznolike talente. Na festivalu smo podelili tudi nagrade najbolj pridnim zbiralcem starega papirja. V pomladanski akciji smo ga zbrali skoraj 15 ton. Sredstva od zbranega papirja bomo namenili Šolskemu skladu, ki vsem našim otrokom pomaga pri plačilu mnogih šolskih in obšolskih dejavnosti.

Na koncu se za pomoč pri izpeljavi celotne prireditve Dan Zemlje iskreno zahvaljujemo vsem zgoraj omenjenim gostom. Prijazno so se odzvali našemu vabilu in nam pomagali sooblikovati drugačen šolski dan.

(Skupno 23 obiskov, današnjih obiskov 1)