Uvod 2014

S’m Tržičan, daleč poznan…

Na OŠ Tržič z dnevi dejavnosti popestrimo delo v šoli in učence obogatimo z dodatnim znanjem in izkušnjami. Tako je bilo tudi v torek, 22.4.2014, ko smo organizirali Dan Zemlje.

Letos smo si v okviru šolskega projekta Okolju prijazna šola izbrali nekoliko drugačno vsebino. Ker je eden izmed ciljev projekta: ohranjanje običajev, zapiskov, predmetov in vrednot preteklosti za prihodnost, smo se odločili, da raziščemo, kako je bilo včasih v Tržiču. Izbrali smo si temo S’m Tržičan, daleč poznan… Med šolskim letom smo zbirali podatke, izdelovali raziskovalne naloge, na Dan Zemlje pa smo vse, kar smo ugotovili, želeli predstaviti Tržičanom. V šoli smo uredili lepo razstavo, pred šolo pa postavili stojnice, kjer smo s pomočjo gostov: Vinka Perneta iz Čebelarska društva Tržič, društva SVIT, Tržiškega muzeja, TPIC-a in delavnice Kosmač predstavili tržiške obrti in druge dejavnosti. Na eni izmed stojnic smo kuhali tržiške bržole in jih tudi poskusili. Gospe iz društva SVIT pa so spekle tržiške flike, ki so nam šle zelo v slast.

Učenci so se vključili v zanimive in raznolike delavnice, kjer so likovno in besedno ustvarjali, oblikovali Tržiške zmajčke iz gline, izdelovali skodle, se naučili tehnike modrotiska, peli tržiške pesmi, plesali tržiško polko, pisali na oblance, spoznavali delo tržiške knjižnice in se seznanili z nogavičarstvom. Na terenu so odkrivali manj znane predele Tržiča, se podali na orientacijski pohod, si pod strokovnim vodenjem TPIC-a ogledali mestno jedro, v angleščini ugotavljali, kaj se da početi v Tržiču, se podali na potep s fotoaparatom, obiskali tovarno Peko in si ogledali male hidroelektrarne na Mošeniku. Skratka, bilo je zanimivo, nadvse poučno in malo drugače kot po navadi.

Dan smo zaokrožili s Pomladnim festivalom, kjer so se z glasbo in plesom odlično predstavili naši učenci, ki v sebi skrivajo raznolike talente. Na festivalu smo podelili tudi nagrade najbolj pridnim zbiralcem starega papirja. V pomladanski akciji smo ga zbrali skoraj 21.5 ton. Sredstva iz zbranega papirja bomo namenili Šolskemu skladu, ki vsem našim otrokom pomaga pri plačilu mnogih šolskih in obšolskih dejavnosti.

Ob koncu se za pomoč pri izpeljavi Dneva Zemlje iskreno zahvaljujemo Tržiškemu muzeju, knjižnici dr. Toneta Pretnarja, društvu Svit, delavnici Kosmač, TPIC-u Tržič in čebelarju Vinku Pernetu. Vsi ste se prijazno odzvali našemu vabilu in nam prikazali vaše delo. Zahvaljujemo pa se tudi Komunali Tržič in Žitu Gorenjka za podarjene nagrade.

Asja Štucin in Vida Oranič, koordinatorici projekta Okolja prijazna šola na OŠ Tržič

(Skupno 63 obiskov, današnjih obiskov 1)