Tržiške bržole

TRŽIŠKE BRŽOLE

Enolončnica iz kuhanih ovčjih bržol in zelenjave, primerna kot samostojna jed ali priloga.

KAKO SO NASTALE TRŽIŠKE BRŽOLE

Tržičani so radi zahajali v gore. Nekega dne se je skupina Tržičanov podala proti Kofcam. Prenočili so v planšarski koči. Lepo so se zabavali cel dan in celo noč in še naprej. Potem jim je zmanjkalo hrane. Druščina je bila že močno v „rož¨cah“. Okoli koče so se pasle ovce. Enega od njih so poslali ven, naj upleni kakšno ovco, da bodo imeli kaj za pod zob. Skuhali so si jed iz ovčjega mesa. V koči so našli samo malo čebule, zato je šel eden nabirat zelišča, ki so rasla tam okoli. Nabral je nekaj mahov, brinove jagode in kar je bilo še kaj takega okoli koče. Verjetno je bil tudi šetraj vmes. Vse to so dali v lonec k mesu, ki se je kuhalo v vodi. Nastala je prav okusna jed, ki jo danes poznamo pod imenom TRŽIŠKE BRŽOLE.
Vir: Po ljudskem izročilu.

RECEPT

POTREBUJEMO (za 4 osebe):

  • 70 dag ovčjega mesa (staro meso)
  • 15 dag čebule
  • 2 stroka česna
  • Sol
  • Brinove jagode
  • Šetraj
  • Lovorov list
  • Cel poper
  • Kostno juho
  • 8 manjših krompirjev
 PRIPRAVA:

Na maščobi prepražimo drobno sesekljano čebulo, dodamo na drobno sesekljan česen, začimbe in prilijemo zajemalko juhe. V to zložimo manjše kose ovčjega soljenega in predhodno opečenega mesa in dušimo na zmernem ognju do mehkega. Če je tekočine premalo zalijemo z vročo vodo. Če želite gostejšo jed jo zgostite s prežganjem. Glede na starost ovce traja kuhanje 2 – 3 ure. K bržolam postrežemo krompir, ki ga skuhamo v drugem loncu. Ko je kuhan, ga olupimo in celega damo na krožnik tik pred serviranjem.

 

 

 

 

(Skupno 3.902 obiskov, današnjih obiskov 1)